හිතුමතේට නොගතයුතු විටමින් C
විටමින් වර්ග භාවිතයට බොහෝ දෙනෙකු වර්තමානය වනවිට පෙලබී ඇත.හිතුමතේය මේ ලෙසට විටමින් වර්ග ගැනීම සුදුසු නොවේ. මෙසේ හිතුමතේට ගන්නා විටමින් වර්ග අතරින් විටමින් C බහුලව දැකිය හැක.මීට හේතුව ලෙස විටමින් C පහසු මිලට ලබා ගැනීමට හැකිවීමත් ඇබුල් රසයෙන් වීමත් දැක්විය හැක.
විටමින් C යනු "ඇස්කොබික්" ඇසිඩ් වර්ගයටය.මෙය ප්රතිඔක්ෂිකාරක කාබන් වර්ගයකි.එමෙන්ම මෙය ඡල ද්රවී හෙවත් ඡලයේ දියවන කාබන් වර්ගයකි.විටමින් C බහුලව නෙල්ලි,පේර,තක්කාලි වැනි පළතුරු වල පවතී.
ශරීරයේ එදිනෙදා ක්රියාකාරකම් වලට මෙම විටමින් C යම් ප්රමාණයක් අවශ්ය වේ.ශරීරයේ අනවශ්ය මුක්ත ඛණ්ඩක උදාසීන වේ.එදිනෙදා අප ගන්නා නැවුම් එලවලු හා පළතුරු මගින් විටමින් C පහසුවෙන් ලබාගත හැක.විටමින් C ශරීරයට වැඩි උවහොත් වැඩිපුර විටමින් මුත්ර මගින් ශරීරයෙන් ඉවත් වේ.මෙම විටමිනය රෝගී අවස්තාවලදී වෛද්යවරුන් නිර්දේශ නොකරයි.
විටමින් C රෝග සඳහා වෛද්යවරු අනුමත කරනු ලබන අවස්තා.
- ආහාර මගින් විටමින් C ලබාගත හැකි පුද්ගලයින්ට.
- තොල් පැලෙන හා වියලෙන රෝග අවස්ථා වලදී.
- මුත්රා ආසාදන අවස්තාවලදී දෙනු ලබන ඖෂධ සමග විටමින් C ද ලබා දේ,එමගින් බැක්ටීරියා විනාශකර මුත්රාවල ආම්ලිකතාව වැඩිකරයි.
- තද උන අවස්ථා වලදී ඇතැම්විට භාවිත කරයි.
මීට අමතරව විටමින් C අපට අවශ්ය වන්නේ දත්වල හා අස්ථිවල මනා පැවැත්මටය.විටමින් C ලබාගැනීමේදී දිනකට 100mg පෙත්තක් හෝ දෙකක් භාවිත කිරීම ගැටලු සහගත නොවේ. 500mg පෙති අධිමාත්රාෙවන් යුක්ත වේ.මොසේ අධිමාත්රාෙවන් විටමින් C ගැනීම මුත්රා ගල් සැදීමට හේතු වේ.
නැවුම් එලවලු හා පලතුරු මගින් විටමින් C ලබාගත හැකි අතර අධික තාපය,සිසිලස මෙන්ම වැඩි වශයෙන් හැඳිගෑම හේතුවෙන් විනාශ වී යයි.
- පළතුරු බීම සාදන්නේනම් සීනි එක්කර ඉන් අනතුරුව යුෂ එක්කිරීම
- අමු තක්කාලි ආහාරයට ගැනීම
- පළතුරු කපා ආහාරයට ගැනීම
- පලා වර්ග කෑමට ප්රතම දෙහි එක්කර ආහාරයට ගැනීම. (එසේ දෙහි එක්කිරීමේදී පලා වර්ග හොදින් නිවුන පසුව එක්කරගත යුතුය.)
ඖෂධවේදිනී - තිසරංගි අතුකෝරල
උපුටාගැනීම -RIVIRA
Comments
Post a Comment